Moratorium in afwachting van grondig onderzoek gezondheidseffecten windturbines

 

Weergave brief van de heer N. Broekema, voorzitter Stichting Democratisch Energie Initiatief (DEI) dd 7 feb 2022

inzake: Vervolgsessie op de juridische dialoog op 29/9/2021 van het DEI (Stichting Democratisch Energie Initiatief) met de ministeries van IenW en EZK – agendavoorstellen en inhoudelijke input met analyse over de drie valkuilen na uitspraak Raad van State 30/6/2021 – noodzaak van moratorium in afwachting van grondig onderzoek

“Aan het ministerie van EZK en IenW,

Tav de heer Gaastra, DG EK,

Geachte heer Gaastra,

U ontvangt hierbij separaat aan de eerdere brief van ons aan IenW en EZK van hedenochtend onze input en agendavoorstellen voor de vervolgsessie op 29/9/2021 waarmee de juridische dialoog van de Stichting Democratisch Energie Initiatief met de ministeries van  EZK en IenW begon over de toepassing van het Europees recht en de ontstane situatie na de uitspraak van de Raad van State van 30 juni 2021.

Bijgaand document (zie de link onder deze brief)  bevat een analyse over de door het rijk veroorzaakte juridische situatie. Deze analyse bevat 3 valkuilen van de hand van professor Koers. Ik beveel deze analyse in het bijzonder onder uw aandacht aan en wij vragen om een reactie hierop, die te benutten is in onze vervolgsessie van onze juridische dialoog.

Ik maakt van deze aanbiedingsmail bij onze bijgaande brief gebruik om uw extra aandacht te vragen voor de gezondheidsaspecten in de door de EU voorgeschreven planMER. De SMB richtlijn van de EU uit 2001 eist nadrukkelijk dat hier onderzoek naar verricht wordt. Hierin wordt tot nu toe niet in voorzien. Niet in het NRD concept en niet in de vergelijkbare acties van gemeenten. De juridische impact hiervan wordt in bijgaande brief uitgelegd. Vanuit het voorzorgbeginsel waaraan de overheid en ook de initiatiefnemers en anderen gehouden pleiten wij voor een proactieve insteek van uw ministerie. Het gaat immers om de gezondheid. En die telt voor ieder mens.

Er is veel materiaal inmiddels over de schadelijke effecten van windturbines. Wij  overlegden u op 25 januari 2022 in onze onderzoeksvoorstellen over 26 schadelijke stoffen en effecten die door windturbines in het milieu worden afgestoten en veroorzaakt. Deze hebben een directe doorwerking  op de gezondheid van de mens en de fauna. DAT GELDT VOOR DE WINDTURBINEVELDEN OP LAND EN TER ZEE.  Deze punten zijn extra ten opzichte van wat medici recent aan feiten hebben aangevoerd over de gezondheidsschade op het gebied van  geluid, trillingen enz. van windturbines op land.

Cumulatief gezien bestaat er dus een ernstig schade-effect en schaderisico voor de menselijke gezondheid.

Het Democratisch Energie Initiatief pleit voor een MORATORIUM, in afwachting van grondig onderzoek (waaronder ook echt veldonderzoek behoort) dat het omvattende feitencomplex in beeld moet brengen. De huidige onderzoeken en voornemens daartoe voorzien daar niet in. Ook de NRD verontachtzaamt de gezondheid. Er zijn andere typen onderzoek nodig die de feiten over de risico’s en feiten mbt gezondheidsschade van windturbines daadwerkelijk in beeld brengen.

Wij vragen u daarom op onze voorstellen op 25 januari aan u gericht, met daarin vervat de noodzaak van een moratorium, met voorrang te antwoorden. En hetgeen ik nu aan u schrijf daarbij te betrekken..”

Namens de Stichting Democratisch Energie Initiatief,

Nico Broekema, voorzitter

Bijlage: lees hier bijgaand document agendavoorstel EZK en IenW