Windmolens zorgen voor geluidsoverlast maar hoeveel is te veel?

 

Nu.nl 4 feb 2022

Hoeveel overlast mag een windmolen veroorzaken? Die lastige vraag moet het kabinet de komende tijd gaan beantwoorden, omdat de rechter een streep heeft gezet door de landelijke normen voor geluid en slagschaduw. In de Tweede Kamer kwamen deze week experts aan het woord over de gezondheidseffecten van windmolengeluid, maar daarover is nog veel onbekend.

De Raad van State bezorgde tegenstanders van windmolens vorig jaar een grote overwinning door te besluiten dat het kabinet de bouwregels moet aanpassen. Er had een milieubeoordeling moeten plaatsvinden voordat de regels werden opgesteld, oordeelde de bestuursrechter.

Die beoordeling gaat nu alsnog plaatsvinden en de normen worden herzien. Daarbij wordt opnieuw gekeken naar de geluidsoverlast die windturbines veroorzaken, samen met andere vormen van overlast door bijvoorbeeld slagschaduw of de rode ‘obstakelverlichting’ op windmolens, die ’s nachts aan staat om vliegverkeer te waarschuwen.

Met name over de geluidshinder van windmolens is veel discussie. Hier wordt al lang onderzoek naar gedaan, maar over de link tussen windturbinegeluid en verschillende gezondheidsklachten blijft volgens onderzoekers van het RIVM en de wereldgezondheidsorganisatie WHO veel onduidelijk. Het bewijs ontbreekt of is van lage kwaliteit, oordeelt de WHO.

lees hele artikel (inloggen via DPG account, zoals Volkskrant of AD)